Pius Pujades escriu, “ Hèlios. Contra la dictadura amb humor”, un recorregut per l’obra i la vida de l’humorista Jordi Soler
Amb una introducció de l’escriptor i cineasta afincat a París, Fernando Arrabal i prologat per el periodista Jordi Grau
L’editorial Atrium Artis publica aquest mes d’abril un nou llibre, Hèlios. Contra la dictadura amb humor, de Pius Pujades, periodista i escriptor, un llibre dedicat a Jordi Soler, un personatge de fort arrelament a la ciutat de Girona i a les seves comarques. A les seves 428 pàgines, s’hi recullen centenars de dibuixos-acudits, molts dels quals van ser realitzats a la barra del bar L’Arc, on es desenvolupava bona part de la vida nocturna, però també cultural, de la ciutat en la dura postguerra. Aquells dibuixos són un reflex de l’ambient que es respirava durant els anys seixanta i setanta del segle passat.
L’autor del llibre, en el seu text, procura situar aquelles petites obres espontànies en el context polític, social i cultural de la llarguíssima dictadura, en el marc aclaparador de la Girona grisa i negra del moment i justifica i explica l’arrauxat, grotesc, escandalós i irreverent esperit que l’inspira. Es titula “Contra la dictadura amb humor”, però es podria haver dit “Humor contra la Girona grisa i negra”.
Aquest llibre vol ser una aproximació a la seva biografia complexa, confusa, sovint difusa, escrita per un amic, en Pius Pujades, que confessa desconèixer algunes llargues etapes de la vida del company. Aporta el que l’Hèlios li ha deixat saber, que ja és molt. Però aquest llibre esdevé important perquè ofereix al lector centenars de dibuixos, escrits, cartes, històries, que denuncien sense embuts, sense vergonya, obscenament, la dura repressió política, religiosa i social de la llarguíssima etapa del nacional-catolicisme franquista. Un llibre escandalós, ben cert, perquè la majoria dels acudits aplegats eren absolutament delictius, irreverents, pecaminosos.
Força amics de ploma havien promès a l’Hèlio que li farien un llibre. Finalment, en Pius Pujades li ha fet. Ell al va llegir i en va estar content. La seva mort inesperada no li ha permès veure’l ara publicat.
Fernando Arrabal diu a la introducció «Jordi Soler dibuja, medita y descubre. Inventa la evidencia cuando surge la plenitud del momento. Oculto en lo profundo de nuestra memoria nos ofrece escorzos de presente.¡Tanta verdad! Afrontándose en el flujo y en la diversidad de imágenes, formando ¡oh milagro! secuencia.Consonancia de albedríos captando la esencia de seres y actitudes. Jordi Soler lo logra con plenitud. Mientras recorre la tierra, sus ruinas y sus cursiladas. Taconeando»
El periodista i escriptor Jordi Grau descriu Jordi Soler «Com que l’Hèlios era un geni servia per a tot. I en tot era bo. Per això la dificultat de poder definir-lo només d’una manera. Era un periodista? No, en el sentit de sortir al carrer a buscar una notícia. Però escrivia molt bé i era un excel·lent entrevistador i cronista. Era un ninotaire? Indubtablement feia ninots i no es pot dir que no ho sigui algú que ha publicat diàriament una tira al diari durant trenta anys. Però és que a més va publicar a La Coma, Presència, La Xinxeta, El Papus, Butifarra i allà on se li demanés. I va ser un dels ninotaires que van fer d’Els Borbons en Pilotes i Les Pilotes dels Borbons un èxit editorial relatant la vida sexual i econòmica dels Borbons».
Jordi Soler no va néixer a Girona per circumstàncies bèl·liques i socials, però era fill de Concepció Soler, mestra de Palafrugell i Sant Gregori. Una bona part de la seva feina es desenvolupà a la ciutat com a humorista, fotògraf, dibuixant i periodista: El Punt, Los Sitios, revista Usted, El Tarlà, La República, etc. Si el segle XX va donar a Girona un personatge singular, inabastable, polifacètic, polèmic i estrafolari, aquest és en Jordi Soler Font (o Soler i Soler, o Heliogàbalus Imperator, o Hèlios, o Hèlio, segons el moment).
Presentació 13 d’abril a l’Arc
La presentació, organitzada per la Fundació Atrium Artis i l’Arc, es farà al mateix bar L’Arc de Girona «l’únic cafè del món que té una catedral al patí», el dijous 13 d’abril, a les 7 del vespre.
Intervindran:
Pius Pujades, periodista i escriptor
Jordi Grau, periodista i escriptor
Daniel Bonaventura, de l’Arc
Antoni Bou, de la Fundació Atrium Artis
Fragment del documental Història de l’Arc, de l’any 2006 dirigit per Gerard Bagué
L’exposició, “INTERMITÈNCIES. De seny i de rauxa” de Pere Masferrer i Mascort, desprès d’itinerar el mes de març a Riudellots de la Selva i el mes d’abril a Caldes de Malavella, es podrà veure a Cassà de la Selva, al Centre Cultural Sala Gaià, del 2 de desembre de 2024 al 10 de gener de 2025, […]
...
El 27 d’abril farem una visita a la Perpinyà republicana i al Memorial de Ribesaltes, des de la Fundació Atrium Artis volem recordar, ara que fa 80 anys del final de la Guerra Civil i l’exili massiu, els llocs a on va succeir. A l’inici del febrer de 1939, 450.000 persones creuen la frontera dels […]
...
El passat divendres 6 de juliol es va celebrar un sopar lorquià, en motiu del viatge que tenim programat a Granada el proper mes de setembre per reviure els llocs de Federico García Lorca, es va poder gaudir d’una lectura de poemes de l’autor, així com d’un concert de poemes de Lorca. Es va obsequiar […]
...
Hem fet la presentació oficial del llibre del llibre «Walter Benjamin & Bertolt Brecht: trobada a Portbou», un diàleg fictici i emocionant entre el filòsof i el dramaturg, tots dos alemanys, escrit per l’antropòloga Maria Maïlat, el passat diumenge 29 de setembre a la Casa Walter Benjamin de Portbou, dins dels actes de cloenda de […]
...