Aquest dijous 20 de maig, a les 11 h es presenta al Museu d’Art de Girona l’estudi de l’artista Daniel Gasol sobre el col·lectiu d’artistes Vídeo Nou de Barcelona, guanyador de la Beca Berta Casas. L’acte de presentació comptarà amb Carme Clusellas, directora del Museu d’Art de Girona, Antoni Bou, president de la Fundació Atrium Artis, Daniel Gasol, artista, Francesc Cayuela, president del Grup Excursionista i Esportiu Gironí – GEiEG i Ricard Planas, editor de Bonart Cultural.
El projecte becat es titula Vídeo Nou: mediació artística durant el post-franquisme i gira entorn de la recerca i investigació del col·lectiu Vídeo Nou, un grup d’artistes multidisciplinars nascut a Barcelona a finals dels anys 70. Demà presentem part del treball realitzat, així com l’anunci d’una exposició sobre el projecte al Museu d’Art de Girona i a la Fundació Lluís Coromina, a Barcelona.
Doctor per la Universitat de Barcelona des del 2015, el treball artístic de Daniel Gasol es centra en qüestionar discursos dominants sobre temes com la identitat, el treball, la classe social o el consum, entre d’altres. Amb el projecte Vídeo Nou: mediació artística durant el post-franquisme, Gasol proposa realitzar un estudi divulgatiu sobre el col·lectiu Vídeo Nou, un grup d’artistes nascut a partir de les Jornades de Vídeo organitzades per la Cámara Argentina de la Industria Cinematográfica (CAIC) a la Fundació Miró de Barcelona, l’any 1979.
El grup Vídeo Nou, format per un ampli espectre d’artistes de diversos àmbits (periodisme, sociologia, art, disseny, arquitectura o docència, entre d’altres), va realitzar diverses obres i va treballar sempre des del vídeo, entenent-lo com un medi de comunicació horitzontal, transparent, multidireccional i participatiu que qüestionava els relats informatius hegemònics que imperaven durant el post-franquisme.
D’aquesta forma, el projecte guanyador de la primera convocatòria Beca Berta Casas es centra en la recopilació d’informació gràfica i en la documentació i recerca dels treballs elaborats pel grup Vídeo Nou, molts dels quals no han estat mai publicats. La proposta de Daniel Gasol també inclou la realització de diverses entrevistes als diferents membres del col·lectiu, amb l’objectiu de donar visibilitat a aquest grup d’artistes que es van convertir en mediadors artístics en el context local i global de finals dels anys 70 i principis dels anys 80. Tota aquest procés de recerca donarà lloc a un estudi monogràfic exhaustiu sobre el col·lectiu Vídeo Nou, que es presentarà públicament amb una publicació en paper que recollirà tots els materials gràfics i els continguts escrits de la investigació.
El jurat de la primera convocatòria Beca Berta Casas va estar format per Montse Badia, crítica d’art i directora d’A*DESK; Carme Clusellas, directora del Museu d’Art de Girona; Ricard Planas, director de la revista Bonart Cultural i director de la Fundació Lluís Coromina, i Guillem Bou, de la Fundació Atrium Artis.
Tenint en compte les bases de la convocatòria, que es centrava en la recerca sobre art contemporani i es dirigia a artistes i investigadors que presentessin projectes per promoure activitats de divulgació, formació i investigació en àmbits culturals i científics, finalment el jurat ha atorgat la beca al projecte Vídeo Nou: mediació artística durant el post-franquisme per diversos motius. En primer lloc, la proposta de Daniel Gasol es tracta d’una iniciativa molt representativa d’un moment històric clau per entendre la situació actual de Catalunya, així com el potencial artístic que va néixer durant l’època del post-franquisme. A més, el projecte contempla l’estudi monogràfic d’un col·lectiu poc conegut però que té obres a les col·leccions del Museo Nacional Reina Sofía, el MACBA o la plataforma de distribució HAMACA, fet que demostra la seva rellevància a nivell històric, amb uns valors i unes idees que poden ressonar i servir d’inspiració per altres iniciatives i propostes més actuals. Finalment, el projecte de Gasol presenta una metodologia de treball molt coherent, amb una vessant de recerca personal i profunda, que donarà lloc a una publicació d’interès general que podrà ser desplegada en diversos formats i espais expositius.
El projecte de recerca Vídeo Nou: mediació artística durant el post-franquisme té una durada d’un any i comptarà amb la realització d’entrevistes, la recopilació de material gràfic i digitalització, l’escriptura de l’estudi monogràfic i la preparació d’una publicació que reculli tota la informació i documentació.
La seu de la Cambra de Comerç de Girona ha acollit la presentació del llibre Qui més anuncia, més ven. Història de la publicitat a Girona de Lluís Costa, amb pròleg de Joan Manuel Tresserras i epíleg de Toni Iglésies. Enllaça al vídeo de la presentació Vídeo. El llibre pretén ser un instrument que ajudi […]
...
La periodista Eva Vàzquez fa un article al diari El Punt Avui sobre el nou llibre que hem editat, L’Hostaler i altres assajos, un estudi sobre Henry David Thoreau, un dels fundadors de la literatura estatunidenca. Comença amb aquestes paraules “Cada vegada que agafes un llibre de Henry David Thoreau, no saps com, se t’enfila un […]
...
La societat gironina Erols Logística, amb el suport de la Fundació Atrium Artis, ha entregat al personal sanitari de la Clínica Girona 8.000 mascaretes quirúrgiques, 1.000 mascaretes FFP2 (KN95) i 100 ulleres de protecció. Erols, de propietat xinesa i establerta a Girona, exporta productes gironins a la Xina i, segons fons de l’empresa, han «volgut […]
...
L’artista i investigador Daniel Gasol ha estat el guanyador de la primera convocatòria de la Beca Berta Casas, impulsada per la Fundació Atrium Artis i Bonart Cultural, amb la col·laboració de la Fundació Lluís Coromina i del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG). El projecte becat es titula Vídeo Nou: mediació artística durant el post-franquisme […]
...