La seu de la Cambra de Comerç de Girona ha acollit la presentació del llibre Qui més anuncia, més ven. Història de la publicitat a Girona de Lluís Costa, amb pròleg de Joan Manuel Tresserras i epíleg de Toni Iglésies.
Enllaça al vídeo de la presentació Vídeo.
El llibre pretén ser un instrument que ajudi a entendre l’evolució històrica de la publicitat a la ciutat de Girona. Al llarg dels diferents capítols el lector hi pot trobar una selecció d’anuncis, marques i establiments que formen part de la infinitat de material publicitari gironí que s’ha generat en aquest temps.
El llibre repassa els orígens de la publicitat a l’època del vuitcentisme, la seva consolidació a principis de segle XX, l’expansió en el període de la República, l’afectació de la Guerra Civil i l’autarquia franquista, el desarrollisme i el nou fenomen del turisme, i finalment l’època democràtica i les noves oportunitats per al sector publicitari, acabant just a finals de l’any 2000.
El títol del llibre respon a una significativa nota, publicada en l’edició del 16 de juliol de 1934 del Diari de Girona, que expressava: “Qui més anuncia, més ven. Comerciants, assageu una campanya de publicitat i veureu els resultats. Els anuncis ben fets tenen gran eficàcia”.
El llibre és obra de Lluís Costa, doctor en Història i professor titular de la Universitat de Girona, i compta amb un pròleg de l’exconseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras i un epíleg del publicista gironí, Toni Iglésies.
Joan Manuel Tresserras ha explicat que el llibre permet fer un “contrapunt del relat barceloní, amb una visió gironina, que el complementa i el matisa, perquè al capdavall s’assembla més al de l’evolució general del país que a l’excepcionalitat de la capital”.
Toni Iglésies ha afirmat que el sector publicitari gironí “és i ha estat important a la ciutat, ja que no només en formem part els creatius, també els fotògrafs, relacions públiques, gabinets de premsa, mitjans de comunicació, correctors, traductors, retolistes, impressors, programadors i molts altres”.
Finalment Lluís Costa ha explicat que “el llibre parteix d’una proposta clara i inequívoca: el fenomen publicitari, com qualsevol altre, només s’entén des de la perspectiva històrica, des del context del moment, del temps, de l’espai, de la ciutat; en conseqüència, la proposta porta a convidar al lector a fer una immersió per la història de la ciutat de Girona. Una ciutat que s’ha definit, a vegades de manera injusta i amb menysteniment com una ciutat de petits botiguers”.
El llibre ha estat editat per la fundació gironina Atrium Artis i la col·laboració de la Cambra de Comerç de Girona, la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Girona, el GEiEG, Bou Associats i Navarro Gestió.
L’editorial Rupes Nigra publica un nou llibre d’assaig, un estudi sobre Henry David Thoreau, un dels fundadors de la literatura estatunidenca. Entre les seves contribucions més importants s’hi troba els seus escrits sobre la història natural i la filosofia, en què anticipa l’ecologia i la història mediambiental, dues de les fonts de l’ecologisme i la […]
...
La Revista de Girona dedica un especial a les editorials que tenen actualment la seu a les comarques gironines. Entre aquestes editorials hi ha un article sobre Rupes Nigra, amb una doble pàgina de l’escriptora Mar Bosch, les editorials protagonitzen aquest darrer número de la Revista de Girona gràcies a un extens dossier de més […]
...
L’Associació de veïns del barri dels Escriptors de Salt organitza la primera fira del llibre, que se celebrarà el proper 22 de març davant del Pavelló Poliesportiu de Salt, Passeig dels Països Catalans s/n. Hi haurà parades de llibres vells per canviar o comprar a 1€, així com parades de llibres nous. L’editorial Rupes Nigra […]
...
El 19 de desembre es va presentar a Girona el llibre “La Naturalesa Humana (Contes de Nadal)” editat per Rupes Nigra que inclou un seguit de relats del periodista i escriptor Pius Pujades, il·lustrats per Narcís Comadira, poeta, pintor i escriptor. La presentació va comptar amb els autors Pius Pujades, periodista i escriptor, i Narcís Comadira, poeta, pintor i escriptor, […]
...