L’editorial Rupes Nigra publica Walter Benjamin & Bertolt Brecht: trobada a Portbou/rencontre à Portbou, en versió bilingüe català/francès, un text dramàtic de l’escriptora Maria Maïlat, traduït per Anna-Maria Corredor i il·lustrat per Guillén. El llibre és un diàleg fictici entre el filòsof Walter Benjamin i el dramaturg alemany Bertolt Brecht.
Els dos grans de la literatura es troben a l’estació de Portbou enmig d’un munt de passatgers afectats per una vaga, que no saben què fer. Són dos exiliats que decideixen matar el temps jugant a la seva última partida d’escacs resseguint les seves paraules i pensaments. Des de l’exili i el traspàs dels vençuts pels cants heroics de la història oficial, reflexionen sobre la vida, la mort i els valors de l’art en l’Europa convulsa del feixisme. Un diàleg emocionant que ressona a la marquesina de l’estació i escampa les paraules per mar i muntanyes d’aquesta frontera de memòria i exili. Aquests diàlegs plens de sentit avui en el nostre present, forcen el futur a obrir-se vers un canvi en la geografia política i cultural d’Europa i del món.
L’escriptora ha aplegat les empremtes escrites de les dues vides, a manca de poder un fer reconeixement als centenars de milers de persones anònimes mudes que van morir durant les guerres i els exterminis del segle XX i començaments del XXI. Aquest diàleg està dedicat a la memòria dels sense nom que han afrontat la mort dues vegades: una primera físicament i una segona amb el tancament del passat.
Aquest diàleg va ser escrit amb motiu de la III Escola d’Estiu Walter Benjamin (Portbou, 2018) per una lectura escenificada, organitzada per l’Associació Passatges de la Cultura Contemporània i l’Ajuntament de Portbou. A tall d’agraïment els pròlegs del llibre han estat obra dels poetes Carles Duarte, Vicenç Altaió, encarregats de donar vida a Benjamin i Brecht, i la presidenta de l’Associació Pilar Parcerisas.
La presentació del llibre es farà el 29 de setembre a les 11 del matí, a la Casa Walter Benjamin (Avgda. de Barcelona, 7-11, Portbou), dins dels actes de cloenda de la IV Escola d’Estiu Walter Benjamin i commemoratius de la mort del pensador. La presentació anirà a càrrec del poeta Carles Duarte, amb presència de l’autora.
Rupes Nigra
L’editorial Rupes Nigra, nascuda a principis de l’any 2017, publica llibres de col·leccionista, amb una edició i impressió molt acurades, en edició limitada. Es tracta d’una iniciativa altruista, que pretén esdevenir una eina transformadora i “elevar la cultura aportant-hi el nostre granet de sorra, a través de noves veus que aportin pensament crític i reflexions transparents”.
Els llibres es venen en unes poques llibreries seleccionades, a les presentacions que es fan i a través de la web www.atriumartis.com
L’any 2017 Rupes Nigra Edicions va publicar el primer de la col·lecció Diàlegs. Es tracta del llibre titulat 7 portes + 1 de Pep Admetlla i Glòria Bosch. És una reflexió a l’entorn de la Xoà (Holocaust).
Durant l’any 2018 es va publicar El Mar de l’Est, de Robert Fàbregas. És un llibre que navega entre la narració històrica i la novel·la iniciàtica posant l’èmfasi en la necessitat de forjar-nos el propi destí i guanyar-nos el nostre futur. També es publicà el llibre de contes La Naturalesa Humana (contes de nadal) del periodista i escriptor Pius Pujades, amb dibuixos de Narcís Comadira, poeta, pintor i escriptor; i pròleg de l’escriptor Antoni Puigverd.
L’altre obra, que es va publicar el 2018 és La Forma Articulada. Les altres Fedores de Calvino, és un llibre d’edició limitada, 25 exemplars, una publicació que tracte sobre la intervenció artística i escultòrica de Pep Admetlla.
El juny del 2019 s’ha publicat un nou llibre d’assaig, L’Hostaler i altres assajos, sobre Henry David Thoreau, un dels fundadors de la literatura estatunidenca. Un llibre coordinat pel filòsof, Ramon Alcoberro, i per l’escriptor i activista cultural Robert Fàbregas.
Més informació sobre l’editorial RUPES NIGRA i la FUNDACIÓ ATRIUM ARTIS a www.atriumartis.com.
Col·laborem a l’exposició Homenatge a Paco Torres Monsó de Cogarage i Bonart, amb motiu dels 100 anys de l’artista gironí. La mostra es podrà visitar fins al 15 de març al Coworking Cogarage (Carrer de la Rutlla, 148) en horaris a convenir. Francesc Torres Monsó (Girona, 1922-2015) va ser una figura cabdal en l’evolució de l’escultura […]
...
Girona.- La Fundació Atrium Artis i Bonart cultural, amb la participació i col·laboració del Grup Excursionista i Esportiu Gironí -GEiEG- i la Fundació Lluís Coromina creen la I Beca Berta Casas per a una/un investigador o equip d’investigació. Entre els objectius de la beca que es convoca, hi ha el de potenciar la recerca d’artistes […]
...
El proper 7 d’octubre presentem el llibre “El Jardí d’Epicur” d’Anatole France a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, a les 18h, amb la historiadora Rosa Maria Gil. El llibre d’assaig, és la traducció del francès al català de l’obra “El Jardí d’Epicur” d’Anatole France, amb una introducció de la historiadora Rosa Maria Gil titulada […]
...
Ramon Alcoberro i Antoni Bou han presentat aquest 9 d’octubre, a l’Ateneu Barcelonès el llibre sobre l’estudi d’Henry David Thoreau de l’editorial Rupes Nigra, un llibre d’assaig, sobre Henry David Thoreau, un dels fundadors de la literatura estatunidenca. Entre les seves contribucions més importants s’hi troba els seus escrits sobre la història natural i la […]
...