El primer dels exemplars, de la nostra editorial és ‘7 portes + 1′, fet per l’artista Pep Admetlla i Glòria Bosch, amics des de fa temps i que reflexionen sobre l’Holocaust. En una trentena d’exemplars (tots estan numerats) hi ha dibuixos originals de l’artista gironí.
El Mar de l’Est, de Robert Fàbregas és la segona publicació de l’editorial, un llibre que navega entre la narració històrica i la novel·la iniciàtica posant l’èmfasi en la necessitat de forjar-nos el propi destí i guanyar-nos el nostre futur. El jove protagonista d’aquesta història entendrà que l’art és el veritable mirall de l’ànima que utilitzat com una brúixola li farà créixer la seva confiança, li oferirà noves perspectives i el guiarà a través de camins sorprenents encara inexplorats.
La Naturalesa Humana (contes de nadal) és un llibre de contes del periodista i escriptor Pius Pujades, amb dibuixos de Narcís Comadira, poeta, pintor i escriptor.
Per prologar-vos el llibre ningú millor que l’escriptor i periodista Antoni Puigverd, que explica a l’inici de l’obra: “La ironia és el motor que dona vida a aquests contes construïts amb un esperit molt juganer, un bon pòsit cultural i un estil elegant i rialler que combina amenitat i reflexió crítica. Són textos que segueixen aquell precepte planià: l’humor i el candor, si van junts, destil·len una acidesa gens agressiva, però insidiosa, valenta, sorprenent.
En un llibre escrit avui per un periodista, encara que sigui narratiu, encara que hagi acotat els arguments al pretext nadalenc, no podia faltar-hi una referència a la situació catalana actual. “Fum, fum, fum”, el conte que tanca el llibre és una paràbola de l’u d’octubre.”
L’Hostaler i altres assajos, un nou llibre d’assaig, un estudi sobre Henry David Thoreau, un dels fundadors de la literatura estatunidenca. Un llibre coordinat pel Ramón Alcoberro, filòsof, i fou l’autor del primer assaig de filosofia de la postmodernitat publicat en català El desordre cívic i per l’escriptor i activista cultural Robert Fàbregas. La il·lustració de la portada ha estat realitzada per l’artista Jordi Amagat.
Entre les contribucions més importants de Thoreau, s’hi troben els seus escrits sobre la història natural i la filosofia, en què anticipa l’ecologia i la història mediambiental, dues de les fonts de l’ecologisme i la teoria del decreixement contemporanis. Entre els seus assajos, apart de l’Hostaler, podem trobar textos tant actuals com aquest “Sense sensibilitat moral, la llei no serveix per a res i, més aviat al contrari, pot resultar contraproduent: viure és diferent -i més poderós- que simplement existir i el legalisme més aviat mata la vida”.
Aquest llibre presenta tres assaigs representatius de Thoreau, com un primer tast per a continuar després altres lectures. L’esclavitud a Massachussets és un dels seus textos polítics més importants. No només s’hi desenvolupa un argumentari contra l’esclavatge i una reflexió sobre el paper de la moral en les decisions polítiques. Hi trobem també una reflexió sobre un tema central de la filosofia política del liberalisme: el principi de consentiment. S’hi argumenta que quan trenca amb el principi de consentiment un govern es torna injust i, en conseqüència, es fa també il·legítim.
Walter Benjamin & Bertolt Brecht: trobada a Portbou /rencontre à Portbou, en versió bilingüe català/francès, un text dramàtic de l’escriptora Maria Maïlat, traduït per Anna-Maria Corredor i il·lustrat per Guillén. El llibre és un diàleg fictici entre el filòsof Walter Benjamin i el dramaturg alemany Bertolt Brecht.
Els dos grans de la literatura es troben a l’estació de Portbou enmig d’un munt de passatgers afectats per una vaga, que no saben què fer. Són dos exiliats que decideixen matar el temps jugant a la seva última partida d’escacs resseguint les seves paraules i pensaments. Des de l’exili i el traspàs dels vençuts pels cants heroics de la història oficial, reflexionen sobre la vida, la mort i els valors de l’art en l’Europa convulsa del feixisme. Un diàleg emocionant que ressona a la marquesina de l’estació i escampa les paraules per mar i muntanyes d’aquesta frontera de memòria i exili. Aquests diàlegs plens de sentit avui en el nostre present, forcen el futur a obrir-se vers un canvi en la geografia política i cultural d’Europa i del món.
L’escriptora ha aplegat les empremtes escrites de les dues vides, a manca de poder un fer reconeixement als centenars de milers de persones anònimes mudes que van morir durant les guerres i els exterminis del segle XX i començaments del XXI. Aquest diàleg està dedicat a la memòria dels sense nom que han afrontat la mort dues vegades: una primera físicament i una segona amb el tancament del passat.
La Forma Articulada. Les altres Fedores de Calvino, és un llibre d’edició limitada, 25 exemplars, una publicació que tracte sobre la intervenció artística i escultòrica de Pep Admetlla.
Austeritat formal i contundència volumètrica amb atmosfera silent per a una “arquitectura” mínima. Una Kunsthause com a refugi íntim per “La forma articulada”, metàfora de les altres Fedores. Continuació volumètrica de les –ciutats i el desig 4– del llibre “Les Ciutats Invisibles” d’Italio Calvino.