Hem presentat el passat divendres 21 d’octubre, a les 19 h, el poemari La Devesa exànime, un llibre de poesies sobre la ciutat de Girona i la seva Devesa, escrit per el poeta Marcel Riera i il·lustrat amb fotografies de Quim Curbet. La presentació es va fer amb la participació dels autors, i dels escriptors Àlex Susanna i Josep M. Fonalleras, i un nomrós públic que va omplir la sala d’exposicions de la Cambra de la Propietat de Girona, del carrer Ciutadans, 12 de Girona.
Marcel Riera (Badalona, 1956), és poeta i traductor, ha publicat una dotzena de llibres de poesia i ha guanyat entre altres reconeixements els premis Carles Riba, Jocs Florals de Barcelona, Joan Alcover/Ciutat de Mallorca i Marià Manent. També ha traduït l’obra d’Edward Thomas, Edna St. Vincent Millay, Emily Dickinson, Philip Larkin. W.H. Auden i Thomas Hardy, entre d’altres. De la seva relació amb Girona, que ve de lluny, n’ha sorgit aquest poema que ell subtitula “Cicle de Girona”.
La Devesa Exànime, que edita la Fundació Atrium Artis, està il·lustrat pel fotògraf, editor i escriptor Quim Curbet, amb imatges que intenten donar una visió de la ciutat, paral·lela als poemes de Riera.
En el pròleg del llibre, Josep M. Fonalleras diu «Que un poeta decideixi emprendre una empresa que, per la seva dificultat, tant pot ser titllada de valenta com d’inconscient, arriscada en tot cas, és una excel·lent notícia, perquè, d’entrada, demostra l’ambició de qui escriu. El fracàs o l’èxit de l’aventura no depèn tant de la tria del tòpic literari, com de la vàlua del poeta, de la seva capacitat d’observació i d’elevació, és a dir, de la conjunció de la mirada i la consciència. El tòpic, deia, és Girona. I el poeta, per sort, es diu Marcel Riera. Quan parlo de tòpics, que s’entengui, em refereixo a les diverses accepcions del diccionari que ens parlen d’un “tema culturalment tipificat”, és a dir, un lloc establert que funciona retòricament com a pretext, que serveix de punt de partida per construir un univers poètic. Aquest lloc triat per Riera és Girona. I resulta que és probable que l’única manera d’acostar-s’hi, en una barreja de proximitat i llunyania, de coneixement i ingenuïtat, sigui la d’algú que coneix bé la ciutat, però que alhora no és la seva. Que és capaç d’assumir el llegat literari que Girona ha generat, però que hi aboca, també, la percepció genuïna i desproveïda de lloses, la del visitant ocasional.»
Antoni Bou president de la Fundació Atrium Artis ha comissionat una mostra a Shanghai amb obres dels artistes Joan Mateu, Assumpció Mateu, Jordi Amagat i Carme Sanglas. L’esdeveninent 2019 Yangtze River Delta International Cultural Industries Expo (YRDICIE) s’ha celebrat a la ciutat de Shanghai del 21 al 24 de novembre de 2019 en el National […]
...
La Fundació Atrium Artis ha començat una nova etapa d’activitats amb un sopar col·loqui amb el periodista Jordi Bosch i Molinet, president de la productora Endemol Shine Iberia. Prop de 40 persones varen poder gaudir de l’experiència i anècdotes de Jordi Bosch, en el transcurs del sopar que es va fer a les instal·lacions del […]
...
Lluís Costa ha presentat aquest divendres 21 de maig a Sils, davant de més de 30 persones, el llibre Qui més anuncia, més ven. Història de la publicitat a Girona, amb pròleg de Joan Manuel Tresserras i epíleg de Toni Iglésies. L’acte celebrat a la Sala Cultural la Laguna, ha tingut una molt bona acollida.
...
L’entrevista de la periodista Ure Comas, al president de la nostra fundació, s’ha fet en motiu de que fa unes setmanes es va fer a Shanghai una conferència sobre els atractius de Girona per Antoni Bou. Es va fer amb motiu del viatge a la fira cultural Yangtze River Delta Internacional Cultural Industries Expo. Enllaç […]
...